تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک ابتدا ماراباعنوان منجی موعود وبه آدرسmonjimood.loxblog.com لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.
آمار
وب سایت:
بازدید دیروز : 472
بازدید هفته : 564
بازدید ماه : 2384
بازدید کل : 111764
تعداد مطالب : 1360
تعداد نظرات : 19
تعداد آنلاین : 1
علاوه بر این افتخارات، نیروهای مسلح کشورمان، قدرت خود را در شناسایی، تصرّف یا انهدام پدافندی پهپادهای دیگر دشمن نیز ثابت کردند. از جمله شکست های نظامی و اطلاعاتی امریکا و اسرائیل، انهدام پهپادهای اسکن ایگل و هرمس در ایران بود.
سقوط توطئه های دشمن
علاوه بر این افتخارات، نیروهای مسلح کشورمان، قدرت خود را در شناسایی، تصرّف یا انهدام پدافندی پهپادهای دیگر دشمن نیز ثابت کردند. از جمله شکست های نظامی و اطلاعاتی امریکا و اسرائیل، انهدام پهپادهای اسکن ایگل و هرمس در ایران بود.
"امین حطیط"، سرتیپ بازنشسته ستاد مشترک ارتش لبنان گفت: آمریکا فکر میکرد که زمینگیر شدن پهپاد قبلیاش در ایران کاملًا اتفاقی بود و سعی کرد از این مسئله اطمینان حاصل کند، اما آمریکا باز هم در جنگ الکترونیکی با ایران سرافکنده شد.
سرتیپ امین حطیط، زمینگیر کردن دو پهپاد آمریکایی توسط ایران و ارسال پهپاد عملیاتی ایوب توسط حزبالله به سرزمین های اشغالی را موفقیتی بزرگ برای محور مقاومت دانست و تصریح کرد: بین محور مقاومت و دشمن، جنگ الکترونیکی وجود دارد. محور مقاومت در مقابله با دشمن به پیروزیهای پیاپی دست یافته و هیچ کس نمیتواند این موفقیتهای بزرگ را انکار کند.
"افتتاح خط تولید اسکنایگل در ایران" :
ایران، سومین سازنده ی پهپادهای مجهز به موشک در دنیا؛
نگاهی به پهپادهای رزمی شاهد 129 و فطرس
5مهر 1392، سردار سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده ی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در گفتوگویی با تأکید بر اینکه پهپاد ایرانی با نام شاهد 129 از ایده تا تولید کاملاً ایرانی است گفت: دانشمندان این مرز و بوم با جهادی علمی، استراتژیکترین پرنده ی بدون سرنشین ایران اسلامی را ساختند و رونمایی از آن، دهان ابرقدرتها را از حیرت بازخواهد گذاشت.
بخشی از خصوصیات این پهپاد:
-توانایی حمل همزمان 8 بمب یا موشک هوشمند سدید نقطه زن، برای اهداف ثابت و متحرک
-دقت در هدف گیری
-شعاع عملیاتی 1700 کیلومتر
24-ساعت مداومت پروازی با یک بار سوختگیری
-ارتفاع پروازی 24 هزار پا و ارتباط با ایستگاه های کنترل سیار زمینی
-مقابله با اشرار و تروریست ها، کشف و شناسایی در مرزهای آبی و خاکی، مسائل زیست محیطی، نقشه برداری و تهیه عکس های هوایی
قدرت پیشرانه این هواپیما توسط یک موتور توربوپراپ تأمین میشود. اولین نشانههای وجود این پهپاد، در رزمایش پیامبر اعظم7 در تیرماه 91 آشکار شد. برد پروازی در نمونه شناسایی این پهپاد تا 2000 کیلومتر نیز قابل افزایش است. هزینه هر ساعت پرواز این پرنده در حدود 100 هزار تومان می باشد.
پیکربندی شاهد129 شامل یک بدنه استوانهای، سکان V شکل که در انتهای بدنه قرار گرفته، بال مستطیلی با دهانه بال بالا و وتر کوتاه که سبب ایجاد ضریب منظری و ضریب گلاید بسیار بالا میشود. دهانه بال این هواپیما 16 متر است. ابعاد دیگر شاهد 129 شامل طول 8 متر، قطر بدنه 65 تا 75 سانتیمتر، ارتفاع ارابه فرود 1.1 متر و ارتفاع کلی آن حدود 3 تا 3.1 مترمیشود. فاصله دو سر دم V شکل آن نیز 4.4 متر است.
یک متخصص پهپاد در موسسه مطالعات راهبردی هوافضا در رژیم اشغالگر صهیونیستی اعتراف کرده که عکسهای شاهد 129 نشان میدهد اندازه و طراحی آن مشابه هرمس 900 تولیدی شرکت "البیت سیستمز" است و شکل خارجی این پهپاد بیانگر پیشرفتی مهم در تولید مواد ترکیبی و عناصر سازهای ایران است.
به گزارش "دفنس آپدیت": شاهد 129 در مقایسه با پهپاد اسراییلی، دارای پلاتفورم قویتر و ظرفیت حمل مهمات بیشتری است.
رونمایی از فطرس، دو ماه بعد از پهپاد استراتژیک و دوربرد شاهد 129
27آبان 1392، سردار سرتیپ پاسدار حسین دهقان در مراسم رونمایی از پهپاد "فطرس" در جمع خبرنگاران گفت: هواپیمای بدون سرنشین فطرس که امروز شاهد رونمایی از آن بودید، بهدست توانمند متخصصان اقتدارآفرین شرکت صنایع هواپیماسازی ایران وابسته به سازمان صنایع هوایی وزارتدفاع و با همکاری شرکتهای دانشبنیان و مراکز دانشگاهی کشور متناسب با نیازهای نیروهای مسلح کشورمان طراحی و ساخته شده است.
گوشهای از ویژگیهای فطرس:
-افزایش در برد و مداومت پرواز، نسبت به شاهد 129
-بزرگترین هواپیمای بدون سرنشین کشور
-ارتفاع پروازی 25 هزار پا
-قابلیت 16 تا 30 ساعت پرواز مداوم
-مسلحشدن به موشکهای هوا به سطح و انواع راکت ها، علاوه بر ماموریتهای شناسایی و مراقبت
-شعاع عملیاتی تا 2000 کیلومتر
-مواظبت از مرزهای دریایی و خشکی، دیدبانی ازخطوط لولههای نفتی و مخابراتی، کنترل ترافیک جادهها، دیدبانی مناطق حادثهدیده در زلزله، آتشسوزی و سیل، محیطبانی برای حفاظت از محیطزیست و ارسال فیلم و عکسهای دقیق در طول مدت ماموریت
-اعتبارسنجی این هواپیما در تخصصیترین آزمایشگاهها و مراکز تست کشور با موفقیت صورت گرفته است
-گذراندن تستهای زمینی با استانداردهای بینالمللی در سرعت کم، متوسط و بالا و تست پروازی با موفقیت و فراتر از اهداف طراحی شده
مداومت پروازی بیشتر در این پرنده یعنی اینکه متخصصان کشورمان اکنون توانسته اند علاوه بر طراحی پیشرفتهتر بدنه به خصوص در بال ها، موتوری را طراحی کنند که بتواند با یک بار سوختگیری این مسافت را طی کند.
نظرات شما عزیزان:
![]() |